Informatie

Voorwoord

Er is maar zoveel ruimte beschikbaar bij mij thuis om vol te moffelen met 3d prints voor mezelf, dus ben ik nu meer voor anderen aan het printen. Nu ben ik uiteraard een erg altruïstische jongen, maar gezien het toch redelijk wat tijd en moeite kost om printjes fatsoenlijk te laten printen en af te werken, en het materiaal ook geld kost, vraag ik er toch een bescheiden hoeveel centen voor terug. Of in andere woorden: special price for you my friend!

Enfin: schroom je niet om een printje aan te vragen als je wat leuks ziet hier of een leuk ontwerp vind op de ondergenoemde websites, of als je op-/aanmerkingen hebt op dit snel in elkaar geflanste websitetje.


Méér 3d-print modellen

De 3d-prints die je hier ziet zijn slechts dingen die ik toevallig geprint heb, er zijn veel meer opties! Voor meer 3d-prints kijk bijvoorbeeld op thingiverse.com of myminifactory.com.
Let op: niet alle dingen die je ziet zijn even makkelijk te 3d-printen.


Het proces en kostenberekening

De prijs begint bij 4,- voor het initiële werk van het calibreren ('slicen') van een 3d print, en het voorbereiden van de printer enz.

Verder is de hoeveelheid materiaal en het aantal printsessies van belang .

De grootte van 3d prints kan vrij aangepast worden tot per onderdeel maximaal 25x20x20 cm, maar dit betekend wel meer materiaal en printtijd, en eventueel meer onderdelen.
Het materiaal voor 3d-prints (een plastic genaamd PLA) moet in specifieke rollen worden aangeleverd, en is daarom ook relatief duur. En meer materiaal = meer printtijd, ongeveer een uur per 10 gram. Maar gezien de meeste prints maar voor 10% tot 20% gevuld worden loopt dit niet al te snel op.


Kleur

Normaliter worden dingen in één kleur geprint (ik heb zogoed als alle kleuren beschikbaar). Verder is PLA goed te verven, maar dit is arbeidsintensief dus dat heeft invloed op de prijs.


Contact

Mocht deze website ooit zijn weg vinden naar iemand die mij niet direct kent: marijnloeve@hotmail.com.